miercuri, 13 iulie 2011


Turkish Poğaça

Nu stiu care ar fii traducerea exacta in limba romana, as spune “pogacele” dar dupa mai multe cautari aprofundate am observat ca nu prea se aseamana pogaca turceasca cu pogacelele noastre romanesti. Jamie Oliver le numeste “Spicy meat filled rolls” iar wikipedia ne da ca si denumire “type off puffy pastry”, oricare ar fii denumirea corecta un lucru e sigur pogaca e o chifla pufoasa care poate fii preparata cu diferite umpluturi. Eu o prefer pea cea cu un mix de carne, ardei, rosii, ciuperci, cascaval (sau telemea de oaie) si presarata cu seminte de nigella.

Ingrediente:

1 pahar de faina alba

1 pahar de faina integrala

½ pahar de lapte

1 ceasca de ulei ( sa fie ceasca mica de cafea)

1 lingura zahar

½ lingura sare

7gr drojdie uscata (un pliculet de drojdie uscata)

2 oua

Umplutura:

1 ardei

3-4 ciuperci proaspete

3 rosii

100 gr kaizer

fulgi de ardei iute/busuioc

telemea de oaie/cascaval

Se amesteca drojdia uscata, zaharul si o lingura de faina. Se toarna peste o cana de lapte caldut. Se lasa sa stea 10 min la caldura pana se formeaza un strat de spuma deasupra. Se amesteca faina, sarea, cele 2 albusuri de oua, laptele, uleiul si se adauga si drojdia dizolvata in lapte. Se amesteca pana se obtine un aluat moale, elastic. Se mai adauga lapte in caz ca e prea tare iar in caz ca e prea moale faina. Ca sa nu fie aluataul lipicios si pt a-l framanta mai usor, dupa ce a prins putina forma mai turnati un pic de ulei peste. O sa observati diferenta, se va framanta si se va modela mult mai usor cu un pic de ulei in plus. Aluatul se lasa la dospit 1 ora pt a-si dubla volumul.

Intre timp se va face umplutura. Se taie marunt kaizerul, ardeiul si ciupercile. Rosiile se taie in doua si se dau pe razatoare (coaja se arunca). Se pune kaizerul la prajit dupa care se adauga ardeiul si ciupercile. Dupa aprox 3 min se adauga si rosiile date pe razatoare. Se adauga busuioc, fulgi de ardei iute, oregano…etc (condimente dupa gust).Se lasa pe foc pana se evapora toata zeama de la rosii.

Se formeaza chiftelute de marimea unei mingi de golf (degetele se ung cu ulei ca sa fie mai usor de modelat aluatul), apoi se turtesc cu ajutorul degetelor prinzand forma unui blat mic de pizza (marimea sa fie cat podul palmei). In mijloc se pune o lingurita din umplutura si deasupra se presara putin cascaval ras sau putina telemea de oaie. Se inchide la colturi sau se infasoara de tot ( eu prefer varianta inchisa). Se ung cu galbenus de ou si se presara cu seminte de susan sau seminte nigella. Se pun in cuptorul preincalzit aprox 15-20 min (depinde de cuptorul fiecaruia).

Si cam asta ar fii una dintre variantele de “turkish pogaca”.

Bon Appetit ;-)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu