marți, 15 octombrie 2013

Biscuiti fara gluten


Am inceput sa inlocuiesc faina alba de grau cu altele mai sanatoase si sincer, dupa parerea mea, cu mult mai gustoase. Deocamdata am experimentat doar cu cea de mei si de migdale, cu care ma declar foarte multumita, apoi voi vrea sa folosesc si pe cea de naut, hrisca, iar daca voi gasi printr-o minune si pe la noi, cea de cocos. 

Ingrediente:

1 ou
2 pumni de migdale crude cu coaja  
3 linguri cu varf de faina de mei
2 linguri de fulgi de mei
3 linguri cu varf de ulei de cocos (ulei in stare solida)
3 linguri de zahar brun 
2 linguri de cacao
2 lingura melasa de struguri (optional)

Intr-un bol incapator amestecam oul, zaharul, melasa, uleiul de cocos si pudra de cacao. Adaugam apoi faina de migdale (migdalele se macina fin cu rasnita de cafea), faina si fulgii de mei. Eu am amestecat cu mana pana ce am obtinut un aluat care nu se mai lipea de maini. Daca e prea fluid si lipicios mai adaugati faina de mei, daca e prea solid aluatul si se faramiteaza atunci mai adaugati ulei de cocos. Am format apoi biscuitii, le-am dat o forma rotunda ca si cea a unei mingi micute de golf dupa care le-am turtit in palma.  Le-am introdus in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 20-25 de minute la foc foarte mic. 

Le-am servit alaturi de o ceasca de cafea aromata ;) 

Se pot face mai multe combinatii, de exemplu, in loc de fulgi de mei sa puneti fulgi de ovaz sau bucatele de ciocolata (chocolate chips), sau sa renuntati la cacao si sa adaugati o lingura de tahin (pasta de susan) pentru o varianta mai putin dulce. Combinatiile sunt multe, idei sa avem ;)

Pofta mare !





2 comentarii:

  1. Multumesc pentru reteta. Orice reteta fara faina de grîu este binevenita. Arata foarte bine biscuiteii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maya nici nu stii ce mult ma bucur cand imi vizitezi blogul!

      Am ajuns sa testez mai multe feluri de faina (mei, migdale, hrisca si faina de cocos) si deocamdata cea de mei ramane preferata mea. Am facut inclusiv clatite americane cu faina de mei, ce-i drept nu sunt asa pufoase ca cele cu faina alba de grau dar mie mi-au placut. Urmeaza sa incerc sa fac o prajitura "Schwartzplententorte", specifica regiunii Südtirol, cu faina de hrisca si umpluta cu gem de merisoare, sa vad ce iese :)

      Maya iti doresc un weekend insorit cu bucate alese, pline de soavoare !

      Ștergere