luni, 18 iulie 2011

Chiftele din linte rosie si bulgur

Daca suneti vegetarieni, vegani sau pur si simplu doriti o mancare fara carne atunci merita sa incercati aceste chiftele cu linte rosie si bulgur. Se prepara in aproximativ 30 min sau poate chiar mai repede daca nu sunteti la prima incercare. Linte rosie si bulgur se pot gasi si la noi in supermarketuri sau in magazine cu specific oriental. Pt acest fel de mancare eu am folosit bulgur fin (bulgurul este de fapt grau macinat folosit foarte des in bucataria orientala).

Ingrediente:

1 cana de linte rosie
1 cana de bulgur (bulgur macinat fin)
1 ceapa medie
2 linguri de pasta de tomate
ulei
lamaie
patrunjel tocat marunt
marar (optional)
fulgi de ardei iute
chimion macinat
sare si piper
salata verde

Se pune lintea sa fiarba in 4 cani de apa (se masoara apa cu aceeasi cana cu care s-a masurat si lintea). Dupa ce a fiert lintea (aprox 10-15min) se adauga cana de bulgur se amesteca bine de tot, se ia oala de pe foc si se acopera cu un capac. Se lasa acoperit inca vreo 10 min. Intre timp se caleste in ulei ceapa taiata marunt si se adauga cele 2 linguri de pasta de tomate. Impreuna cu restul ingredientelor ( patrunjel, sare, piper, chimion macinat, zeama de la o jumatate de lamaie) se adauga in compozitia de linte si bulgur. Se amesteca si se lasa la racit.
Dupa ce compozitia s-a racit se formeaza chiftelele (udati mainile pt a le forma mai usor).

Se servesc cu salata verde, preferabil cu salata Eisberg deoarece e crocanta si se potriveste foarte bine cu chiftelele care au o textura destul de moale.

Cam asta e reteta... enjoy it! ;-)



Asa arata bulgurul fin:





2 comentarii:

  1. Bulgurul este de fapt grau zdrobit, la forma seamana cu orezul brun. Se gaseste in magazinele cu specific oriental, dar nu numai, s-ar putea sa gasiti si in supermarket-uri.

    Eu am intalnit doua tipuri de bulgur,cel cu bob mare si cel macinat fin. In reteta aceasta se foloseste bulgurul fin. Bulgurul fin se prepara asftel: se pune o cana de bulgur fin intr-un vas, se toarna peste o cana de apa fiarta, se acopera si se lasa sa stea aproximativ 5 minute, pana absoarbe toata apa.

    Bulgurul cu bob mare ca cel de orez se pregateste in felul urmator: se prajeste un pahar de bulgur in putin ulei (sau unt) se adauga o lingurita de pasta de tomate, amestecam pana ce boabele de bulgur nu se mai lipesc intre ele iar apoi vom turna peste 2 pahare de apa fiarta (masuram cu acelasi pahar cu care am masurat si bulgurul si avem grija ca al doilea pahar sa nu fie chiar plin, adaugam putina sare, mai amestecam o data dupa care vom acoperi tigaia. Lasam sa fiarba la foc foarte mic (puneti aragazul pe minimum)pana ce absoarbe bulgurul toata apa. Se serveste ca si garnitura pe langa frupturi sau orice alt fel de preparate din carne.

    *Folositi o tigaie din teflon, ca sa nu se prinda bulgurul de fundul tavii.

    RăspundețiȘtergere